Digital

Gaat iOS 14 ons gebruik van iPhone ingrijpend veranderen?

Als de afgelopen jaren van iPhone-software over het uitbreiden van functies en apps ging, lijkt dit jaar te gaan over het in toom houden van de overvaller. In tegenstelling tot de ambitieuze revisie van iOS 11, op stabiliteit gerichte iOS 12 of beter vergeten iOS 13, belooft Apple’s aankomende iOS 14 een sterk pakket aan veranderingen te leveren gericht op gebruikerscontrole en diepere aanpassingsniveaus. Meer controle en aanpassing via software is van cruciaal belang, aangezien Apple twee dingen probeert te doen: nieuwe groei stimuleren en zijn producten stimuleren tussen de ontwerpcycli van de iPhone en te midden van de algemene verkoop van hardware. Het gerucht gaat dat de nieuwe iPhone 12 er ongeveer hetzelfde uitziet, waardoor een upgrade dit jaar mogelijk minder aantrekkelijk is voor sommige consumenten, vooral omdat de vraag naar dure nieuwe telefoons al sterk is gedaald als gevolg van de pandemie van Covid-19. Dat is slecht nieuws voor Apple, dat in de eerste drie maanden van het jaar de helft van de omzet van de iPhone haalde, ook al bleef de verkoop dalen. De omzet voor de iPhone, Mac en iPad daalde tijdens het kwartaal met respectievelijk 7%, 3% en 10%. Aan de andere kant is de categorie ‘Wearables, Home and Accessories’ van Apple, waaronder de Apple Watch en AirPods, ongelooflijk sterk: met 23%. Services, waaronder Apple TV +, Apple Music en Apple News +, groeiden met 17%. Het is dan ook geen wonder dat Apple gefocust is geweest op het verleiden van mensen om meer Apple-accessoires te kopen en meer tijd op de schermen door te brengen, Apple TV + te kijken, Apple News + te lezen en naar Apple Music te luisteren. En aangezien Apple zo precies verticaal geïntegreerd is, is het een goed idee en in het belang van Apple om die gewoonten via zijn software aan te moedigen.

iOS 14, een herfstversie die Apple tijdens zijn WWDC-evenement op maandag heeft bekeken, heeft alles te maken met het stroomlijnen van de gebruikerservaring – ongetwijfeld om mensen te helpen zich op die services te concentreren – met schonere meldingen, de mogelijkheid om zelden gebruikte apps volledig te verbergen en een nieuwe niveau van personalisatie van het startscherm. Er is een ‘picture-in-picture’-modus, waarmee gebruikers video’s kunnen bekijken over wat ze nog meer op hun apparaat doen; een kleinere bannerwaarschuwing voor inkomende oproepen, ter vervanging van de ontwrichtende overname op volledig scherm; een nieuwe startschermwidget waarmee gebruikers direct controle hebben over Apple Music; en een update waarmee AirPods automatisch van apparaat kan wisselen, zonder handmatig schakelen.
Andere noemenswaardige functies zijn “Smart Stack” -widgets, de app-bibliotheek en app-clips. Alle drie beloven ze de schermruimte op te ruimen, waardoor meer app-controle mogelijk wordt en cognitieve belasting wordt vrijgemaakt.
‘Smart Stack’-widgets doorlopen verschillende apps op basis van het tijdstip van de dag. Nadenken is niet nodig. Met de app-bibliotheekfunctie kunnen apps automatisch worden ingedeeld op basis van categorieën en gebruiksfrequentie, zoals ‘recent toegevoegd’ en ‘suggesties’, apps die Apple denkt dat u hierna gaat gebruiken. Zeldzaam gebruikte apps en pagina’s kunnen ook worden weergegeven of verborgen met behulp van de app-bibliotheek, dus u hoeft niet eindeloos te vegen om te vinden wat u nodig heeft – als u maar één startscherm wilt, krijgt u meer kracht.
App-clips kunnen handig zijn voor iPhone-bezitters die het aantal apps dat ze downloaden willen beperken. De functie stelt een gebruiker in staat om specifieke functies uit te voeren voor een service van derden, zoals het huren van een scooter of het betalen van een parkeermeter, zonder het hele proces van downloaden en installeren van een volledig nieuwe app te hoeven doorlopen en vervolgens persoonlijke en betaling in te vullen informatie.

Great things in business are never done by one person. They’re done by a team of people. Steve Jobs


Als het gaat om het vervullen van de tweede taak van de software-update van dit jaar – het opfrissen van bestaande hardware – is messaging het beste voorbeeld. Neem groepschats. Hoe groot of klein een groep ook is, het kan moeilijk zijn om discussies te volgen. Met iOS 14 kunnen deelnemers specifieke mensen vermelden en individuele berichten beantwoorden in de vorm van inline antwoorden, zoals momenteel mogelijk is in Slack en andere samenwerkingssoftware voor bedrijven.
Berichten in iOS 14 zullen het voor mensen ook gemakkelijker maken om gesprekken te vinden. Gebruikers kunnen specifieke chats bovenaan het scherm vastzetten in plaats van langs tientallen berichten te hoeven scrollen. En gebruikers kunnen groepschats ook aanpassen met specifieke emoji’s voor eindeloze aanpassingen.
En er zijn nieuwe privacycontroles. Een nieuwe ‘voedingsetiket’-achtige melding geeft een overzicht van de soorten persoonlijke gegevens waar apps van derden toegang toe hebben en volgen. De vakken ‘Gegevens die aan u zijn gekoppeld’ en ‘Gegevens die worden gebruikt om u te volgen’ verschijnen direct in de beschrijving van een app in de App Store, waardoor het gemakkelijker wordt om privacy en beveiliging te overwegen voordat u nieuwe apps downloadt.
Vanaf iOS 14 laat Apple gebruikers ook kiezen tussen het delen van hun exacte locatie of een geschatte locatie met apps van derden. Apple zal gebruikers ook gaan vragen of ze willen dat apps ze op internet volgen en gebruikers eraan herinneren wanneer apps video of audio opnemen met een indicatielampje bovenaan de schermen.
Apple heeft ook tal van andere functies aangekondigd om het volgende jaar iPhone-gebruik leuker te maken, waaronder nieuwe Memoji-reacties, hoofdbedekkingen en gezichtsmaskers. Maar uiteindelijk zijn de aspecten van controle en aanpassing echt wat iOS 14 definieert.
Te midden van een tumultueus 2020, waardoor gebruikers het gevoel hebben dat ze meer controle hebben in hun leven, is dit misschien net genoeg om dit jaar een succes te noemen.

Show More

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button