CasesWe Like Milk

Jij blij, wij blij, Simyo blij.

De spontane merkbekendheid van de campagne is gestegen van 11% naar 17% (t.o.v. 2017).

Simyo is al jaren de beste Sim Only provider op het gebied van service. Met stevige concurrentie in de telecombranche is klantvriendelijkheid het punt waarop Simyo zich weet te onderscheiden. Simyo doet er alles aan om klanten blij te maken en weet daarbij telkens mensen weer positief te verrassen. Als bewijs wordt Simyo regelmatig uitgeroepen tot meest klantvriendelijke óf beste telecomprovider van Nederland.

WeLikeMilk hielp Simyo met het lanceren van de ‘Jij Blij, Wij Blij’ campagne. In de concurrerende telecombranche wil Simyo de merkbekendheid verhogen. Hierbij moest het budget optimaal worden benut met een slimme inzet van kanalen en innovatieve creatie om kwalitatief verkeer naar de website te genereren en het conversieratio te verhogen.

Jij Blij, Wij Blij

WeLikeMilk heeft in nauwe samenwerking met het reclamebureau Kokoro de ‘Jij Blij, Wij Blij’ campagne geïntroduceerd. In de campagne gaat het om spontane gebeurtenissen en spontane blijheid. Alles voor een blije klant. De campagne bestaat o.a. uit een feel good movie die zowel online als in de bioscoop wordt getoond. WeLikeMilk verzorgde de online doorvertaling alsmede de offline activaties.

lees de volledige Simyo Case

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button