Data

De Cookies zijn bijna op! Gelukkig!

Geschreven door Rodger Werkhoven.

Wat hebben de Scouting en Google gemeen? Precies: ze verdienen alle twee goed geld met het verkopen van cookies (de scouting in de USA alleen al $800.000.000,- jaarlijks). Maar op de advertentiecookie lijkt straks toch echt niet meer getrakteerd te gaan worden. Heftig als je nagaat dat Google daar toch behoorlijk -nog meer zelfs dan de Amerikaanse padvindersmeisjes- financieel van afhankelijk is qua inkomsten… 

Dus nu zelfs Google in Chrome ’t bakken van cookies steeds verder gaat reguleren, moge het duidelijk zijn dat deze datasnack straks net als de Flash-animatie, de Flippo en de Marlboroman in het reclamemuseum bijgezet mag worden. Dat zal een behoorlijk gat slaan, zo op ooghoogte in het digitale snoepschap van de marketing- en mediapatisserie waar de marketeer van vandaag zijn/haar reclamelekkernijen inkoopt. 

Maar moeten we daar verdrietig om zijn? Als content het beslag is, dan ‘vergeten’ marketeers daar further down the cookiefunnel meer en meer de krenten en de chocolatchips doorheen te laten kneden, zo lijkt het. Van 0 tot 10 op de schaal van Eye Candy; welk cijfer zou ú het u via deze weg aangeboden reclamemateriaal nog geven? 

Ads die consumenten krijgen opgediend aan het einde van het cookiekruimelpad (vooral ads van het re-targeting soort), zijn vaak zo recht voor de raap… Daar zit weinig sjeu aan. Die sjeu waarvoor art directors en copywriters heus de receptuur wel in huis hebben, wordt zo te zien gewoon nog maar weinig relevant gevonden, zo nèt voor het ‘conversiemoment’. Marketeers hebben allang meegekregen welke consument echt wel in de markt is voor dat ene product, zo in de laatste fase van het aankoopproces. 

Als we éénmaal dát kantelpunt voorbij zijn, krijg je als consument alleen nog maar variaties op dat specifieke item in de timelines van je social media kanalen voorgeschoteld. Schuin van bovenaf gefotografeerd, tegen een witte limbo. De enige verleider die men zich dan nog getroost, is een schreeuwerige van/voor deal. Is díe gunstig genoeg, dan converteren we wel, zo leerden de marketeers uit het bestuderen van de knabbelsporen aan de diverse cookies. 

DIE cookies die dus binnenkort ten reclamegrave gedragen kunnen worden! En net goed, want als marketeers niet meer blind op persoonlijke data varen kunnen, waar dan wel op? Waarschuwing: als marketeer wil je niet weer die ouderwetse hagelbuks ter hand moeten nemen. Dán krijgen ook kerels weer Libressereclames voor hun snufferd en voor je ’t weet heb je een meme aan je bloedende neus hangen… 

Dan lijkt er eerder een mooie toekomst weggelegd voor contextual advertising. De juiste ads in de juiste omgeving: vrouwenpowerpromoting Libresse banners op Linda.nl, in de Autoweek een mooie advertorial over hoe Max Verstappen bochten afsnijd met Gillette mesjes. Aangezien de marketeer nog helemaal niet weet óf je nog wat gekieteld moet worden, of direct al in je koopstuip zal schieten, kan de voorgeschoten ad om die buy-button heen maar beter nog van het fraaie, verleidelijke soort zijn qua sjeuïgheid.  

Laten we hopen ook dat de uitgevers hun extra kwaliteitseisen (gaan) stellen met betrekking tot dat wat het gezicht van hun platform contextually komt ‘verfraaien’. Het moet toch smoelen. Da’s win-win voor beiden. Het moment is daar, zeker zodra de cookies op zijn! Power back to creativity!  

Show More

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button